1870341.jpg

Rapujuhlista tarttui mukaan kipollinen rapuja myös kotiin vietäväksi, ja niin olivat ainekset herkkukeittoon valmiit! Kmsu:n sivuilla olin ko.ohjetta jo kuolannutkin, ja kopsaan sen suoraa sieltä tähän. Ohje alunperin Me-lehdestä.

1 kg pakasterapuja (tuoreita)
1 porkkana
pala purjoa
1 sipuli
5 valkopippuria
vettä
20 g voita
1 dl salottisipuli- tai sipulisilppua
punaista chilirouhetta
3 rkl vehnäjauhoja
8-10 dl rapujen keitinlientä
1/2 kalaliemikuutiota
chilikastiketta maun mukaan
suolaa, rouhittua valkopippuria
noin 1 dl tilli- tai purjosilppua
rapujen liha
1 dl kuohukermaa

Anna rapujen sulaa jääkaapissa 1-2 vuorokautta. Kaada suolaliemi pois ja irrota ravuista lihat. Pane kuoret, paloiteltu porkkana, pesty purjopala, kuorittu, pilkottu sipuli ja valkopippurit kattilaan. Valuta vettä päälle niin, että kuoret juuri ja juuri peittyvät. Keitä 30 min. hiljaa poreillen. Jäähdytä hetki, siivilöi ja ota rapuliemi talteen. Kuumenna voi kattilassa, lisää sipulisilppu ja chilirouhe. Kuullota sipulisilppu, mutta älä ruskista. Lisää jauhot, sekoita hyvin, kaada rapuliemi kattilaan ja murenna kalaliemikuution puolikas joukkoon. Keitä 5-10 min. alkuvaiheessa hyvin sekoittaen. Mausta chilikastikkeella, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Pyöräytä keitto sileäksi sauvasekoittimella tai tehosekoittajassa. Lisää tilli- tai purjosilppu ja rapujen liha. Kuumenna kiehuvaksi, mutta älä keitä. Sekoita pehmeäksi vaahdoksi vatkattu kerma keittoon juuri ennen tarjoilua. Nauti rapean paahtoleivän tai patongin kanssa.

(Ohje on Me -lehdestä.)