Ranskalainen leivonnainen, briossa, brioche, on hiivataikinasta valmistettu kuohkea leivonnainen, joka voi olla maultaan myös suolainen. Niin makeiden kuin suolaistenkin briossien salaisuus piilee pitkissä kohotusajoissa ja voin maussa. -Maku 05/08-

2006098.jpg

Maku-lehdestä bongattu ohje, jonka tekemiseen kannattaa varata vähän enemmän aikaa kuin normaalisti leivonnaisten tekoon. Taikinaa nimittäin kohotetaan kolmeen eri kertaan 45 minuuttia! Murustin briossien sisään valkosuklaata, ja nam, herkullisia (ja rasvaisia kaloripommeja) olivat!!

Briossit 14 kpl (suuria)

1 1/4 dl maitoa

25 g hiivaa

3/4 dl sokeria

1 1/2 tl suolaa

8 dl vehnäjauhoja

2 munaa

250 g voita

Täytteeksi: rusinoita, kuivattuja hedelmänpaloja, suklaata....

Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva, sokeri ja suola.

Lisää puolet jauhoista ja alusta taikinaa voimakkaasti. Lisää munat, loput jauhot ja huoneenlämpöinen voi pieninä kuutioina. Jauhomäärä tuntuu aluksi suurelta, mutta kärsivällisesti vaivaten taikinasta muodostuu tasainen ja hyvä.

Kohota briossitaikinaa ensin 45 minuuttia, vaivaa hetki ja kohota uudelleen 45 minuuttia.

Kauli taikina uunipellin kokoiseksi levyksi. Ripottele haluamasi täyte levylle ja rullaa kuten kääretorttu. Leikkaa rulla 14 osaan ja nosta palat muffinipellin koloihin (tukevat paperivuuatkin käyvät). Kohota briosseja taas 45 minuuttia.

Voitele pinta keltuaisella ja paista 200-asteisessa uunissa n.15 minuuttia.

Sekoita tomusokerista ja vedestä sokerikuorrute ja valuta raitoja jäähtyneille briosseille. Suklaaraidatkin käyvät:)