1670395.jpg

Oma "hedelmäsivistäminen" jatkuu.... tällä kertaa pussiin tarttui Sharonhedelmä. Kotimaiset Kasvikset kertoo sharonista seuraavaa:

KAKI / PERSIMONI / SHARON
(Diospyros kaki)
Alunperin Japanista ja Kiinasta peräisin olevaa kakihedelmää kutsutaan lajikkeen ja kasvumaan mukaan joko kakiksi, persimoniksi tai sahronhedelmäksi. Kaki muistuttaa keltaista tomaattia. Hedelmän kypsyessä kuori punertuu. Raa'at kakit ovat kovia ja syötäväksi kelpaamattomia, koska ne sisältävät paljon parkkihappoa. Hedelmät muuttuvat kypsyessään pehmeiksi, makeiksi ja hapottomiksi, maultaan hieman luumua muistuttaviksi.

Sharonia viljellään Israelissa. Se on kakin pidemmälle kehittynyt muoto, josta puuttuu parkkihappo. Siksi se on raakanakin makea. Se on myös täysin siemenetön, kun taas kakissa on muutama siemen. Hedelmän kuoressa on silloin tällöin ruskeita täpliä, mitkä johtuvat sen sisältämien hiilihydraattien muuttumisesta sokeriksi. Ruskeatäpläinen sharon on siis täysin syötävä ja maultaan erittäin makea.

Kaki, persimoni ja sharon nautitaan useimmiten sellaisenaan. Kakin hedelmäliha on niin pehmeää, ettei sitä voi leikata lohkoiksi. Sen voi kuitenkin soseuttaa vaikkapa jälkiruokien kastikkeeksi. Kovempi sharon käy hedelmäsalaatteihin appelsiinin ja banaanin seuraksi, leivonnaisiin ja kylmän lihan lisäkkeeksi. Se maustaa mainiosti myös juusto- tai kinkkusalaatin. Soseena kaki sopii esim. vauvan ruuaksi, jälkiruokien kastikkeeksi, leivonnaisten täytteeksi ja paahtoleivän päälle.

Hedelmä säilytetään kylmässä, mielellään jopa +1 - +2 asteessa. Kakihedelmä on arka etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää runsaati etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä.

Tätä tulee ostettua toistekin! Hedelmä oli tosi makea, herkullinen ja maistui minusta ja lapsista päärynälle. Nam.