1891400.jpg

Etsiskelin pitempään jo ohjetta, jossa ruisleivän juurta ei tarvitsisi "hoitaa" montaa päivää pöydällä. Ei jaksa sellaista, liian pitkäpiimäistä... AnuLilliltä bongasin ohjeen, jossa juuren tekoon menee vain vuorokausi. Niitä siis kokeilemaan! Tästä ohjeesta tuli 52 kpl Reissarin kokoisia leipiä.

PÄIVÄ 1

Taikinanjuuri:

2 viipaletta ruisleipää(laitoin reissumiestä)

1 l kädenlämpöistä vettä

10 dl sihtiruisruisjauhoja

Revi ruisleipäviipaleet pieniksi paloiksi ISOON kulhoon(juuri turpoaa kovasti) Kaada päälle vesi. Sekoita joukkoon ruisjauhot. Peitä kulho kelmulla ja pistele kelmuun muutama ilmareikä. Anna seoksen käydä huoneenlämmössä VÄHINTÄÄN vuorokausi(minulla alkoi kuplia vasta 20 tunnin kohdalla, joten älä hätäile) Valmis juuri haisee happamalle ja kuplii. Haisee oikeasti pahalle, usko pois!!

PÄIVÄ 2

1 dl kädenlämpöistä  vettä

50 g hiivaa

1,5 rkl suolaa

reilu kilo ruisjauhoja

Liota hiiva lämpimään veteen ja lisää taikinajuuren joukkoon. Lisää myös suola ja ruisjauhot. Alusta taikina tiiviiksi taikinaksi.

Anna taikinan kohota peitettynä reilun tunnin ajan.

Ota taikinasta pieni pala seuraavaa kertaa varten juureksi. Voit pakastaa sen.

Kauli taikina levyksi ja ota muotilla haluamasi kokoisia "kakkusia" (tässä Reissarin kokoisia). Kohota viisitoista minuuttia, pistele ja paista kiertoilmauunissa 200 asteessa 15 min. Tavallisessa uunissa lisää vähän paistoaikaa ja lämpötilaa.